Cum funcționează sistemul de sănătate din Germania?

Partea II – Asigurarea de sănătate privată în Germania (Private Krankenversicherung – PKV)

Poți opta pentru o asigurare de sănătate privată în locul celei de stat dacă salariul anual brut depășește 64350 Euro (cifră pentru 2021). Mai pot beneficia de o asigurare privată persoanele care lucrează independent, funcționarii publici sau cei care au un job part-time și câștigă mai putin de 450 Euro pe lună.

Asigurarea de sănătate privată oferă servicii de sănătate extinse față de cele oferite în asigurarea de stat, iar fiecare asigurare este conform nevoilor individuale ale asiguratului. De asemenea, un pacient cu asigurare privată se poate aștepta să primească servicii mai bune și poate cere doctori care să vorbească în limba lor.

Asigurarea privată este individuală și nu permite coasigurați. Costul asigurării private diferă în funcție de nivelul beneficiilor alese, vârsta și starea de sănătate. 80% din beneficiile asigurărilor private se deduc de la plata taxelor.

Câteva case de asigurare de private: KLforExpats, ERICON broker, Versicherungsbüro Weiss, Cigna, Aetna etc.

Dacă tu și familia ta vreți să beneficiați de astfel de servicii medicale calitative, urmează o cariera de AMG recunoscut în Germania și înscrie-te aici: https://openjobline.ro/lp/

Numele contribuțiilor pentru asigurarea de sănătate în Germania

Pentru a te ajuta să navighezi mai ușor sistemul de asigurări din Germania, ține minte aceste denumiri pentru contribuțiile de sănătate.

  • Beitragssatz (contribuție lunară)
  • Zusatzleistungen (servicii incluse)
  • Zusatzbeitrag (contribuție suplimentară)
  • Geldzurück Programme (programul de returnare a banilor)

Aspecte de reținut ale asigurărilor de sănătate din sistemul sanitar german

Dacă vii să muncești în Germania și vrei sa beneficiezi de o asigurare de sănătate privată, trebuie să anunți angajatorul în termen de 14 zile de la începerea contractului, pentru a evita confuziile. Altfel, vei fi automat înrolat în sistemul de asigurări de sănătate de stat în Germania. Este decizia ta și angajatorul nu are dreptul de a alege pentru tine.

Dacă în prezent esti înrolat în sistemul de sănătate public și salariul tău ajunge să depășească 64350 Euro pe an, atunci poti opta să îți schimbi asigurarea de sănătate în planul privat, cu un preaviz către casa de sănătate, de doua luni înainte de schimbare. Sau poți să rămâi înregistrat în sistemul public de sănătate voluntar și vei plăti limitele maxime.

Cea mai mare pondere a asigurărilor private sunt asigurări dentare, deoarece asigurarea de stat acoperă doar parțial costurile dentare, iar lucrările dentare au costuri ridicate.

Dacă există necesitatea unei internări în spital, pacientul semnează un contract care menționeaza tratamentul și îngrijirile primite, precum și internarea.

Acestea sunt plătite de către casa de sănătate. Pacientul este obligat la plata contribuțiilor suplimentare (10 Euro pe zi, doar pentru adulți, maxim 280 Euro).

De asemenea, tratamentul cu un anumit doctor specialist sau internarea într-o cameră cu maxim două paturi reprezintă costuri extra care nu sunt decontate de către casa de sănătate și sunt plătite integral de către pacient.

Dacă însă există o asigurare suplimentară care să acopere aceste beneficii, aceste costuri pot fi decontate direct prin spital sau ulterior restituite pacientului.

Daca tu și familia ta vreți să beneficiați de astfel de servicii medicale calitative, urmează o cariera de AMG recunoscut în Germania și înscrie-te aici: https://openjobline.ro/lp/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună tuturor! Am dori ca prin aceasta postare să vă împărtăşim câteva idei despre experiența noastră cu OpenJobLine. Eu, Beatrice Grigoriu, și sora mea, Bianca Grigoriu, putem afirma cu încredere că această colaborare ne-a adus doar beneficii. Amândouă am absolvit Şcoala Postliceala "Radu Miron" Vaslui, în cadrul căreia am avut la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru o pregătire cât mai bună ca asistent medical: profesori, medici si asistenţi medicali calificaţi și foarte bine pregătiţi.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările.Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Mi-au fost propuse cursuri de specializare încă din primele 6 luni la locul de muncă. Acum am deja experientă în rezidențe pentru persoane vârstnice, în spitale și clinci pe secțiile chirurgie generala, chirurgie toracică, chirurgie accidente (Unfallchirurgie). Am activat într-unul dintre cele mai bine cotate spitale din Stuttgart; Marienhospital. Sper să ajung în curând și la Robert Bosch, cel mai important spital din regiune. Cu siguranță voi ajunge să lucrez și pe secțiile mele de vis, oncologie, neurologie și psihiatrie. Peste câțiva ani mă voi intoarce în România unde îmi doresc să mă integrez rapid în sistemul de acasă și să fac schimb de experiență cu colegii mei, dacă se poate spune așa. Mult succes și putere de muncă tuturor celor care vor să înceapă o carieră de AMG în Germania încă din prima zi în această țară! Nu fugiți după rezultate rapide și fără efort și învățați limba cât se poate de mult în România!

OpenJob mi-a oferit ocazia de a profesa în meseria pe care mi-am ales-o. S-a dovedit a fi o firma serioasă și mulțumită ei, practic astăzi în Germania meseria de asistent medical. Am învățat pas cu pas limba germană, am promovat examenul și astăzi lucrez într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice în orașul Bad Wimpfen.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările. Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Limba germană este un must în Germania. Cu cât știi să vorbești mai bine limba, cu atât ești mai apreciat. Am întâmpinat dificultăți la inceput, nu doar cu limba. Însă trebuie să ai putere, orice început e greu, chiar și acasă în România. După un an m-au avansat în funcția de șef de secție și după 2 ani mi-au propus sa mă trimită la o calificare superioară (Pflegedienstleitung – Director îngrijiri medicale). Prin toată această aventură am trecut alături de o buna prietenă și colegă. Suntem mulțumite de alegerea facută, locuim în apartamente frumoase, avem prieteni aici, iar familiile tot aici vrem să le întemeiem.