Cum funcționează sistemul de sănătate din Germania?

Partea I – Asigurările de stat

Sistemul de sănătate din Germania are reputația unuia dintre cele mai bune sisteme medicale din lume și este recunoscut ca având un raport excelent între cost și eficiență. Din acest motiv, Germania primește anual sute de mii de străini care vor să beneficieze de sistemul lor medical. Dintre aceștia, românii au o pondere de 15%, iar OpenJobLine a integrat cu succes peste 100 de asistenți medicali pe tot teritoriul Germaniei.

OpenJobLine asigura locuri de muncă pentru AMG din România în baza contractului național de muncă pentru AMG/ Gesundheits- und KrankenpflegerInnen prin care toate contribuțiile obligatorii sunt plătite către statul german. Citește în continuare pentru a afla cum funcționează sistemul sanitar din Germania și ce mai trebuie știi despre sistemul medical german înainte de a ajunge să lucrezi acolo.

Daca tu și familia ta vreți să beneficiați de astfel de servicii medicale calitative, urmează o cariera de AMG recunoscut în Germania și înscrie-te aici: https://openjobline.ro/lp/

Măsuri preventive luate de sistemul sanitar din Germania

Germania a adoptat o metodă de informare și prevenire a problemelor de sănătate ale locuitorilor săi.
Acest fapt este evident prin măsurile și recomandările făcute cetățenilor.
Cele mai cunoscute măsuri de prevenire a bolilor cronice sunt informarea prin seminarii cu teme practice, încurajarea populației să atingă un indice BMI sănătos, obligativitatea vaccinării și vizite periodice la medicul dentist.

Mai mult, aceste practici sunt câteodată încurajate și prin reduceri aplicate asigurării de sănătate, iar refuzarea lor este sancționată prin amenzi și refuzul primirii la școlă a copiilor nevaccinați.

Tipuri de asigurari de sănătate în Germania

Din 2007, toți cei care au domiciliu stabil in Germania sunt obligați să dețină o asigurare de sănătate valabilă.

Există trei tipuri de asigurări în Germania:

  • Asigurarea de sănătate de stat (GKV)
  • Asigurărea medicală privată (PKV)
  • O combinție între cele două asigurări care să includă ceea ce nu acoperă asigurarea de stat.

Asigurarea de sănătate de stat în Germania (Gesetzliche Krankenversicherung – GKV)

Aproximativ 90% dintre rezidenții Germaniei beneficiază de asigurarea de stat. Pentru a beneficia de asigurarea de sănătate de stat, fiecare rezident contribuie cu 14,6% din venitul brut total. Contribuția este împarțită în mod egal între angajator și asigurat. Fiecare contribuie cu 7,3%.

Asigurarea de stat în Germania este obligatorie dacă salariul anual brut este mai puțin de 64350 Euro (5362 Euro pe lună) în 2021.

În Germania exista 103 Case de Sănătate, iar fiecare casă de sănătate poate percepe o contribuție suplimentară, care se plătește de către angajat, iar aceasta este in medie 1,3% din salariul brut. Salariu maxim din care se plătește contribuția către casele de sănătate este de 4837 Euro (în 2021). Aceste contribuții procentuale se modifică anual. Chiar dacă ai un salariu mai mare, nu se plătește mai mult.

Câteva case de asigurare de stat:

  • de mari dimensiuni, cu milioane de membri, AOK, TK, SBK, BEK, DAK
  • casele de asigurări mai mici, cu doar câteva mii de membri, sunt denumite BKK

Avantajele asigurării de sănătate de stat în Germania

Partea pozitivă a asigurării de stat în Germania este faptul că partenerul și copiii pot și ei beneficia de asigurare gratuit, în cazul în care nu au un venit propriu. Ei devin coasigurați printr-o asigurare de familie.

De asemenea, toți copiii sunt asigurați până la vârsta de 18 ani. Cei care încă urmează cursurile unei instituții de învătământ și nu au un venit propriu, pot beneficia de asigurarea de stat până la 25 de ani.

Alegerea unei case de asigurări sănătate în Germania

Fiecare angajat este liber să își aleagă casa de asigurări de sănătate. Aceasta poate fi schimbată fără motivație, cu o cerere de reziliere a contractului. Casa de asigurări se poate schimba doar după o perioadă de 18 luni.

Daca tu și familia ta vreți să beneficiați de astfel de servicii medicale calitative, urmează o cariera de AMG recunoscut în Germania și înscrie-te aici: https://openjobline.ro/lp/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună tuturor! Am dori ca prin aceasta postare să vă împărtăşim câteva idei despre experiența noastră cu OpenJobLine. Eu, Beatrice Grigoriu, și sora mea, Bianca Grigoriu, putem afirma cu încredere că această colaborare ne-a adus doar beneficii. Amândouă am absolvit Şcoala Postliceala "Radu Miron" Vaslui, în cadrul căreia am avut la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru o pregătire cât mai bună ca asistent medical: profesori, medici si asistenţi medicali calificaţi și foarte bine pregătiţi.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările.Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Mi-au fost propuse cursuri de specializare încă din primele 6 luni la locul de muncă. Acum am deja experientă în rezidențe pentru persoane vârstnice, în spitale și clinci pe secțiile chirurgie generala, chirurgie toracică, chirurgie accidente (Unfallchirurgie). Am activat într-unul dintre cele mai bine cotate spitale din Stuttgart; Marienhospital. Sper să ajung în curând și la Robert Bosch, cel mai important spital din regiune. Cu siguranță voi ajunge să lucrez și pe secțiile mele de vis, oncologie, neurologie și psihiatrie. Peste câțiva ani mă voi intoarce în România unde îmi doresc să mă integrez rapid în sistemul de acasă și să fac schimb de experiență cu colegii mei, dacă se poate spune așa. Mult succes și putere de muncă tuturor celor care vor să înceapă o carieră de AMG în Germania încă din prima zi în această țară! Nu fugiți după rezultate rapide și fără efort și învățați limba cât se poate de mult în România!

OpenJob mi-a oferit ocazia de a profesa în meseria pe care mi-am ales-o. S-a dovedit a fi o firma serioasă și mulțumită ei, practic astăzi în Germania meseria de asistent medical. Am învățat pas cu pas limba germană, am promovat examenul și astăzi lucrez într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice în orașul Bad Wimpfen.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările. Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Limba germană este un must în Germania. Cu cât știi să vorbești mai bine limba, cu atât ești mai apreciat. Am întâmpinat dificultăți la inceput, nu doar cu limba. Însă trebuie să ai putere, orice început e greu, chiar și acasă în România. După un an m-au avansat în funcția de șef de secție și după 2 ani mi-au propus sa mă trimită la o calificare superioară (Pflegedienstleitung – Director îngrijiri medicale). Prin toată această aventură am trecut alături de o buna prietenă și colegă. Suntem mulțumite de alegerea facută, locuim în apartamente frumoase, avem prieteni aici, iar familiile tot aici vrem să le întemeiem.