Coronavirus Germania: Ce trebuie să știi dacă pleci la muncă în Germania în 2021

Criza cauzată de Coronavirus a lovit și Germania, însă este bine de știu că au fost luate măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19. La ce să te aștepți dacă pleci la muncă în Germania în 2021? Vrem să îți prezentăm, pe scurt, măsurile impuse de guvernul german, cât și care sunt condițiile în care poți să pleci la muncă în Germania în perioada pandemiei de Coronavirus.

Coronavirus Germania: Ce trebuie să știi dacă pleci la muncă în Germania în 2021

Menționăm că pentru domeniul medical există posibilitatea unor derogari de la aceste reguli cu privire la intrarea în Germania, carantină și angajare din cauza crizei de personal acutizată de actuala pandemie.

Cum a gestionat guvernul Germaniei criza Covid?

Guvernul german a anunțat o serie de măsuri sociale și vine în sprijinul angajaților pentru a diminua efectele crizei Covid în Germania. Aceste măsuri includ drepturile angajaților, noi norme sociale, reducerea programului anumitor magazine și instituții, și condiții stricte pentru deplasări și intrarea pe teritoriul Germaniei.

Țineți cont de faptul că teritoriul Germaniei este organizat în Land-uri, fiecare Land poate lua propriile măsuri, care pot să difere, în funcție de gradul de infectare. Este de menționat faptul că guvernul Germaniei face eforturi pentru a asigura protecția locurilor de muncă, și consiliază gratuit angajații atât din mediu public cât și privat.

Pentru cei care deja muncesc pe teritoriul Germaniei, există o linie telefonică gratuită, în limba română, pusă la dispoziție de către guvern, pentru a vă consilia cu privire la drepturile de muncă în Germania în timpul crizei Covid-19. Pentru informații în limba română despre Coronavirus și drepturile muncii în Germania, sună la 0800 0005602. Linia gratuită funcționează de luni până vineri între orele 9:00 – 12:00 și între 13:00 – 17:00.

Proiectul se numește DGB ,,Faire Mobilität” și este permanent actualizat cu informații si sfaturi pentru străinii care lucrează în Germania.

Măsuri sociale impuse pentru prevenirea extinderii crizei Covid-19 în Germania

Germania este recunoscută pentru strictețea cu care aplică măsurile sociale în general, iar în contextul pandemiei de Coronavirus se supun aceleiași conduite. Chiar dacă măsurile sociale luate de guvernul Germaniei sunt asemănătoare cu cele din România, este bine să le revizuiți înainte de a pleca în Germania. Încălcarea acestor măsuri de prevenire a pandemiei poate duce la o amendă de cel puțin 50 EUR.

Coronavirus Germania: Ce trebuie să știi dacă pleci la muncă în Germania în 2021

Care sunt măsurile sociale impuse de Germania pentru prevenirea extinderii crizei Covid-19?

  • Păstrarea unei distanţe minime de 1,5 m și limitarea contactul cu alte persoane.
  • Aveţi voie să vă întâlniţi în spaţiul public numai cu membrii propriei familii și cu cei ai unei alte familii.
  • Este permisă întâlnirea a unui număr de maxim 10 persoane.
  • În mijloacele de transport în comun, la cumpărături și în alte locuri aglomerate există obligaţia purtării măștii pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani.
  • Sunt închise școlile și grădinițele, magazinele de comerț cu amănuntul, restaurantele și cafenelele (rămân deschise doar pentru livrări), teatrele și cinematografele, cluburile și barurile, asociațiile sportive și piscinele, frizeriile și saloanele de cosmetică.
  • Rămân deschise magazinele cu alimente și cele pentru necesarul zilnic, urgent (farmacie, magazin de optică, drogherie, poștă și bancă).
  • Slujbele religioase au loc numai cu condiția repectării distanțării sociale de minim 1,5 metri, iar participanții au obligația de a purta măscă, de a sta așezați pe scaun și fără cântec congregațional.
  • Consumul de alcool în spațiul public este interzis.
  • În hoteluri sunt interzise înnoptările turistice.
  • În regiunile cu o rată mare de infectări, este obligatorie prezentarea unui rezultat negativ al unui test Sars-COV-2 pentru a putea vizita căminele de bătrâni.
  • La locul de muncă se poartă mască de protecție care să acopere nasul și gura în cazul în care nu se poate păstra o distanță de siguranță de 1,5 metri. Angajatorul are obligația de a asigura maști, dezinfectant etc.

Land-urile federale pot emite și alte condiții mai stricte, în funcție de rata de infectare cu Coronavirus. Spre exemplu, în Bavaria este obligatoriu purtarea măștii de tip FFP2 în mijloacele de transport în comun și în magazinele alimentare. Sunt acceptate și măștile tip N95 și KN95, care respectă aceleași standarde.

Încălcările obligaţiei de purtare a măștii pot fi sancţionate cu o amendă de cel puţin 50 Euro.

De asemenea, guvernul Germaniei recomandă renunțarea la călătorii și vizite, reducerea contactului social la minimul absolut necesar și o atenție sporită pentru igienizarea suprafețelor și mâinilor. În cazul în care o persoană prezintă afecțiuni ale căilor respiratorii, aceasta trebuie să solicite telefonic eliberarea unei adeverințe medicale și să rămână acasă, până când dispar simptomele acute.

Toate aceste măsuri sunt în permanentă adaptate conform evoluției pandemiei. De aceea este necesar să vă informați în permanență cu privire la măsurile de protecție impuse și să le respectați.

În momentul publicării acestul articol, guvernul Germaniei anunțase la dată de 10 februarie 2021 existenderea lockdown-ului până pe dată de 7 martie 2021. Acesta presupune închiderea tuturor magazinelor neesențiale. Veste bună este că se dorește protejarea economiei, iar companiile afectate de către evoluția pandemiei pot solicită ajutoare de la statul german.

Cum poți să pleci la muncă în Germania în contextul pandemiei de Coronavirus

În momentul actual, doar cei care au rezidență și cei aflați în situații extraordinare pot intra în Germania. Dacă ajungeți pe teritoriul Germaniei dintr-o zonă de risc, există obligația de a intra în carantină la domiciliu și de a anunță Direcția de Sănătate Publică din zona în care locuiți. Nu aveți voie să primiți vizite, iar încălcarea obligației de a intră în carantină duce la amendă. Se poate ieși din carantină doar după ce realizați un test Covid-19 cu rezultat negativ sau după 10 zile de carantină. Testul Coronavirus se poate face din a 5-a zi de carantină.

Menționăm că pentru domeniul medical există posibilitatea unor derogari de la aceste reguli cu privire la intrarea în Germania, carantină și angajare din cauza crizei de personal acutizată de actuala pandemie.

Zilnic se actualizează lista țărilor care fac parte din zonele de risc. Această poate fi găsită pe site-ul Institutului Robert Koch. De asemenea, guvenul Germaniei a pregătit numeroase materiale pentru informarea angajaților români cu privire la drepturile lor în perioada pandemiei. Poți găsi aici mai multe detalii. Vă recomandăm să vă informați doar din surse oficiale despre situația actuală cauzată de pandemia de Coronavirus, precum https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-ro/informa%C8%9Bii-coronavirus. Urmați recomandările statului german și direcției locale de sănătate cât timp vă aflați pe teritoriul Germaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună tuturor! Am dori ca prin aceasta postare să vă împărtăşim câteva idei despre experiența noastră cu OpenJobLine. Eu, Beatrice Grigoriu, și sora mea, Bianca Grigoriu, putem afirma cu încredere că această colaborare ne-a adus doar beneficii. Amândouă am absolvit Şcoala Postliceala "Radu Miron" Vaslui, în cadrul căreia am avut la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru o pregătire cât mai bună ca asistent medical: profesori, medici si asistenţi medicali calificaţi și foarte bine pregătiţi.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările.Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Mi-au fost propuse cursuri de specializare încă din primele 6 luni la locul de muncă. Acum am deja experientă în rezidențe pentru persoane vârstnice, în spitale și clinci pe secțiile chirurgie generala, chirurgie toracică, chirurgie accidente (Unfallchirurgie). Am activat într-unul dintre cele mai bine cotate spitale din Stuttgart; Marienhospital. Sper să ajung în curând și la Robert Bosch, cel mai important spital din regiune. Cu siguranță voi ajunge să lucrez și pe secțiile mele de vis, oncologie, neurologie și psihiatrie. Peste câțiva ani mă voi intoarce în România unde îmi doresc să mă integrez rapid în sistemul de acasă și să fac schimb de experiență cu colegii mei, dacă se poate spune așa. Mult succes și putere de muncă tuturor celor care vor să înceapă o carieră de AMG în Germania încă din prima zi în această țară! Nu fugiți după rezultate rapide și fără efort și învățați limba cât se poate de mult în România!

OpenJob mi-a oferit ocazia de a profesa în meseria pe care mi-am ales-o. S-a dovedit a fi o firma serioasă și mulțumită ei, practic astăzi în Germania meseria de asistent medical. Am învățat pas cu pas limba germană, am promovat examenul și astăzi lucrez într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice în orașul Bad Wimpfen.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările. Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Limba germană este un must în Germania. Cu cât știi să vorbești mai bine limba, cu atât ești mai apreciat. Am întâmpinat dificultăți la inceput, nu doar cu limba. Însă trebuie să ai putere, orice început e greu, chiar și acasă în România. După un an m-au avansat în funcția de șef de secție și după 2 ani mi-au propus sa mă trimită la o calificare superioară (Pflegedienstleitung – Director îngrijiri medicale). Prin toată această aventură am trecut alături de o buna prietenă și colegă. Suntem mulțumite de alegerea facută, locuim în apartamente frumoase, avem prieteni aici, iar familiile tot aici vrem să le întemeiem.