Clasele de impozitare din Germania

Contribuițiile unui angajat din Germania

Visezi la o carieră în domeniul medical, care să-ţi ofere satisfacţie la nivel financiar, profesional, dar şi personal? Cu noi, visul tău poate deveni realitate. Suntem o companie de recrutare şi formare lingvistică de personal medical calificat, cu o experienţă de peste 18 ani în domeniu. In tot acest timp am integrat cu succes peste 7000 de asistenţi medicali generalişti în numeroase structuri sanitare din Germania, Elveţia, precum şi Italia. Din anul 2009, oferim exclusiv locuri de muncă în Germania pentru cei dornici să devină asistenţi medicali generalişti. Oferim servicii complete gratuite pentru asistenţi medicali generalişti, atât în România, cât şi în Germania, cu ajutorul partenerilor noştri, prin care ne asigurăm că omul potrivit ajunge la locul potrivit, în timp util.

Un aspect foarte important de discutat este cel legat de impozitele şi contribuţiile sociale ce trebuie plătite de către fiecare locuitor în parte. Contribuţiile pe care un angajat trebuie să le plătească, de obicei, sunt: impozitul pe venit (Lohnsteuer), impozitul net pentru biserică (Kirchensteuer), taxa de solidaritate (Solidaritatszuschlag), asigurarea de sănătate (Krankenversicherung), asigurarea de îngrijire (Plegeversicherung), asigurarea pentru şomaj (Arbeitslosenversicherung) şi asigurarea pentru pensie (Rentenversicherung). La fiecare sfârşit de lună, angajatul va primi un document numit Lohnabrechhnung (asemănător fluturaşului din România), în care sunt trecute salariul brut, impozitele, contribuţiile la asigurările sociale pe luna în curs şi salariul net. Pe lângă acestea, documentul va mai conţine datele personale ale angajatului, contul bancar, numele angajatorului, zilele de concediu de odihnă, etc.

Foarte important de specificat este faptul că, în Germania, impozitul pe salariu se calculează în funcţie de doi factori: de cuantumul salariului şi de situaţia familială a angajatului. În general, impozitul este reţinut de către angajator odată cu plata salariului, care oferă această sumă direct administraţiei financiare. Toţi angajaţii care câştigă mai mult de 450 de euro pe lună sunt încadraţi într-o anumită clasă de impozitare. Aceste clase de impozitare, 6 la număr, nu depind nici de tipul activităţii prestate şi nici de mărimea câştigului brut, ci doar de situaţia familială a angajatului.

  • Steuerklasse 1 – clasa de impozitare 1

Include toate persoanele care nu sunt căsătorite: celibatari, divorţaţi, văduvi sau care trăiesc separat. La moartea soţului sau a soţiei, soţul supravieţuitor nu va fi încadrat automat în această clasă. În primii doi ani de la deces, poate cere încadrarea în clasa de depozitare 3, care este mai avantajoasă.

  • Steuerklasse 2 – clasa de impozitare 2

Această clasă oferă avantaje pentru angajaţii divorţaţi sau necăsătoriţi, care cresc singuri unul sau mai mulţi copii. Cel puţin unul din copii trebuie să locuiască împreună cu acesta, pentru a se încadra în a doua clasă de impozitare.

  • Steuerklasse 3 – clasa de impozitare 3

Încadrarea în această clasă presupune pe de o parte ca angajatul să fie căsătorit, iar pe de altă parte ca partenerul să fie de acord să fie încadrat în clasa a 5-a şi implicit să plătească impozite mai mari. Clasa aceasta este potrivită pentru acele familii în care unul dintre soţi are venituri mai mari sau este este singurul care are un venit.

  • Steuerklasse 4 – clasa de impozitare 4

Această clasă este potrivită pentru angajaţii căsătoriţi, cu salarii relativ apropiate, ambii soţi încadrându-se din acest punct de vedere în clasa 4. O combinare cu clasa 3, respectiv 5 nu este posibilă.

  • Steuerklasse 5 – clasa de impozitare 5

Încadrarea în această clasă de impozitare este posibilă numai prin combinare cu clasa 3. Acest lucru presupune ca angajatul să fie căsătorit şi ambii soţi să fie de acord cu încadrarea, întrucât plăţile la impozite sunt mai mari, iar salariul net va fi mai mic.

  • Steuerklasse 6 – clasa de impozitare 6

Această clasă se alocă persoanelor care un al doilea sau un al treilea job şi care caută o altă clasă pentru job-ul principal. Clasa 6 presupune un impozit pe salariu mai mare, întrucât multe din deducerile care se pot face la alte clase, nu se pot face aici.

De luat în calcul este faptul că impozitul pentru biserică nu este obligatoriu pentru românii de religie ortodoxă, iar persoanele care au copii beneficiază de deduceri suplimentare la impozit şi vor avea un salariu net mai mare. Schimbarea clasei de impozitare se poate realiza prin depunerea unei cereri la administraţia financiară de care aparţii (Finanzamt). La modificarea situaţiei familiale, se poate cere (de obicei o dată pe an) schimbarea clasei de impozitare la administraţia financiară. Modificarea ulterioară are efect începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea.

Solidaritatszuschlag sau taxa de solidaritate este un impozit direct pe care trebuie să-l plătească fiecare persoană care obţine venituri din Germania, taxă despre care se crede că ar avea legătură directă cu reconstrucţia estului Germaniei. Ea a fost introdusă în anul 1991, cu scopul de a acoperi cheltuielile făcute de Germania în războiul din Golf (17 miliarde de mărci). Valorea acestei taxe, la acea vreme, era de 7,5% din impozitul pe salariu. Începând cu anul 1998, valoarea taxei a fost redusă până la 5,5%. Persoanele cu venituri mici, la care impozitul anual pe salariu nu depăşeşte 972 de euro pentru cei necesătoriţi şi 1944 de euro pentru familii, sunt scutiţi de acest impozit. Angajaţii care au un impozit pe salariu cuprins între 973-1340 de euro plătesc o taxă de solidaritate redusă, mai mică de 5,5%. De asemenea, familiile cu copii beneficiază de o reducere a acestei taxe.

Dacă îţi doreşti să profesezi în domeniu medical şi îţi surâde ideea de a face acest lucru în afara ţării, completează formularul nostru pe pagina: https://openjobline.ro/contact/ sau contactează-ne la numărul de telefon: +40 720 728 937.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună tuturor! Am dori ca prin aceasta postare să vă împărtăşim câteva idei despre experiența noastră cu OpenJobLine. Eu, Beatrice Grigoriu, și sora mea, Bianca Grigoriu, putem afirma cu încredere că această colaborare ne-a adus doar beneficii. Amândouă am absolvit Şcoala Postliceala "Radu Miron" Vaslui, în cadrul căreia am avut la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru o pregătire cât mai bună ca asistent medical: profesori, medici si asistenţi medicali calificaţi și foarte bine pregătiţi.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările.Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Mi-au fost propuse cursuri de specializare încă din primele 6 luni la locul de muncă. Acum am deja experientă în rezidențe pentru persoane vârstnice, în spitale și clinci pe secțiile chirurgie generala, chirurgie toracică, chirurgie accidente (Unfallchirurgie). Am activat într-unul dintre cele mai bine cotate spitale din Stuttgart; Marienhospital. Sper să ajung în curând și la Robert Bosch, cel mai important spital din regiune. Cu siguranță voi ajunge să lucrez și pe secțiile mele de vis, oncologie, neurologie și psihiatrie. Peste câțiva ani mă voi intoarce în România unde îmi doresc să mă integrez rapid în sistemul de acasă și să fac schimb de experiență cu colegii mei, dacă se poate spune așa. Mult succes și putere de muncă tuturor celor care vor să înceapă o carieră de AMG în Germania încă din prima zi în această țară! Nu fugiți după rezultate rapide și fără efort și învățați limba cât se poate de mult în România!

OpenJob mi-a oferit ocazia de a profesa în meseria pe care mi-am ales-o. S-a dovedit a fi o firma serioasă și mulțumită ei, practic astăzi în Germania meseria de asistent medical. Am învățat pas cu pas limba germană, am promovat examenul și astăzi lucrez într-un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice în orașul Bad Wimpfen.Am fost foarte bucuroasă să fiu implicată în proiectul OpenJobLine alături de această frumoasă echipă care s-a mobilizat foarte bine, putând real să schimbe vieți și care merită toate felicitările. Puteți trăi o poveste adevarată, însă este o poveste după care nu vei mai fi același din simplul motiv că îți va arată viața așa cum, pun pariu că, nu ai privit-o niciodată. Succesul este 80% atitudine și 20% aptitudine.

Limba germană este un must în Germania. Cu cât știi să vorbești mai bine limba, cu atât ești mai apreciat. Am întâmpinat dificultăți la inceput, nu doar cu limba. Însă trebuie să ai putere, orice început e greu, chiar și acasă în România. După un an m-au avansat în funcția de șef de secție și după 2 ani mi-au propus sa mă trimită la o calificare superioară (Pflegedienstleitung – Director îngrijiri medicale). Prin toată această aventură am trecut alături de o buna prietenă și colegă. Suntem mulțumite de alegerea facută, locuim în apartamente frumoase, avem prieteni aici, iar familiile tot aici vrem să le întemeiem.